1. Mergi direct la conținut
  2. Mergi direct la meniul principal
  3. Accesează direct mai multe site-uri DW

Primul clasament al firmelor poluante din Europa

27 aprilie 2011

Mai puţin de jumătate din firmele europene de top 300 publică date complete cu privire la propriile emisii de carbon, relevă un raport privind efectul de seră publicat de Environmental Investment Organisation.

https://p.dw.com/p/114kQ
Imagine: CC/Helen Flamme

Companii din douăzeci de state europene, toate aflate în indexul celor mai puternice 300 de firme de pe continent, au fost monitorizate în cercetarea efectuată de Environmental Investment Organisation, un grup non-guvernamental britanic. Scopul declarat al studiului Environmental Tracking Europe 300, realizat în baza datelor colectate în anii 2009 şi 2010, este de a forţa un plus de transparenţă în domeniul protecţiei mediului din partea marilor concerne. Clasamentul este prima încercare de a depăşi condamnarea statelor şi, implicit, pedepsirea contribuabililor, în condiţiile în care mare parte dintre subiecţii analizei realizate de EIO operează transnaţional.

Cea mai mare "curată" dintre firmele europene măsurate s-a dovedit a fi Aviva, operatorul britanic de servicii financiare care, prin diversele activităţi pe care le desfăşoară, produce doar 0,85 tone de gaze cu efect de seră la fiecare milion de dolari încasat din vânzări. Aproape la fel de "verzi" sunt olandezii de la Aegon şi spaniolii de la Banco Popular - însă plasarea unor societăţi bancare sau de asigurări în fruntea listei firmelor prietenoase cu mediul nu este nici o surpriză, cât timp se ia în calcul doar efectul direct asupra ambientului.

La polul opus, cel mai "murdar" concern european este gigantul energetic german E.on, care emană anual 164,8 milioane de tone de dioxid de carbon, cu 0,8 milioane mai mult decât "oţelarii" de la Arcelor Mittal. Pentru fiecare milion de dolari rulat, E.on poluează atmosfera continentului cu 1300 de tone de CO2. Şi mai murdare sunt vânzările celuilalt mare producător german de energie RWE, concurentul lui E.on "plătind" pentru fiecare milion de dolari rulat cu 2490 de tone de gaze toxice. Se poate, însă, şi mai rău: HeidelbergCement AG este, conform EIO, cel mai intens generator german de CO2, cu 3800 de tone la milionul de dolari.

Dacă E.on domină Europa - în sens negativ - ca volum al poluării, multinaţionala energetică International Power, cu sediul la Londra, deţine recordul în intensitate: 11.182 de tone pentru fiecare milion de dolari rulat.

Lista elaborată de Environmental Investment Organization este, însă, una mai degrabă orientativă, de vreme ce 13% dintre companiile clasate în topul 300 al Europei, după cifra de afaceri, refuză să-şi facă publice "păcatele", alte aproximativ 40% oferind informaţii doar parţial verificabile. Cele mai rerticente firme provin din Elveţia şi Franţa.

Auitor: Cristian Ştefănescu
Redactor: Medana Weident