1. Mergi direct la conținut
  2. Mergi direct la meniul principal
  3. Accesează direct mai multe site-uri DW

Forţa de muncă est-europeană - 'pericol' pentru germani?

27 aprilie 2011

La 1 mai, Germania va liberaliza piaţa muncii pentru cetăţenii a opt state central şi est-europene, care au aderat la UE în anul 2004. Pe mulţi angajaţi germani îi sperie concurenţa vecinilor.

https://p.dw.com/p/114bK
Imagine: picture alliance/dpa

Polonezii şi cehii vor putea lucra în Germania de la 1 mai fără nici o restricţie. La fel şi cetăţenii Slovaciei, Sloveniei, Ungariei şi ai ţărilor scandinave, membre ale Uniunii Europene din anul 2004.

Germania va liberaliza total piaţa muncii de la 1 mai pentru opt state central şi est-europene, măsură la care Marea Britanie, Irlanda şi Suedia au recurs imediat după aderarea acestor ţări, în urmă cu şapte ani.

Un nou val, aşadar, de forţă de muncă mai ieftină, concurenţa celor din est îi sperie pe mulţi germani. Mai exact pe 71% din locuitorii din Berlin şi Brandenburg, conform unui sondaj realizat de televiziunea locală RBB.

Lecţie de la Marea Britanie

Experţii spun însă că temerile sunt nefondate şi mai mult decât atât, liberalizarea pieţei muncii reprezintă un avantaj pentru Republica Federală. Premierul landului Brandenburg, Matthias Platzeck, a declarat că imigranţii vor rezolva parţial problema lipsei specialiştilor pe piaţa germană a muncii, mai ales în domenii tehnice.
Economia Marii Britanii a profitat de valul de imigranţi est- europeni, spune Herbert Brücker, expert în cadrul "Institutului german pentru cercetarea pieţei muncii":
„Către Marea Britanie au emigrat anual în jur de 100.000 de persoane din statele nou-aderate. Experienţele au fost pozitive. Nu există efecte negative pe piaţa britanică a muncii. Şomajul în rândul imigranţilor e mai redus decât în cel al britanicilor. Se poate spune că întreaga economie a profitat de pe urma liberalizării pieţei muncii. “
Brücker a mai precizat că imigranţii care vor veni în Republica Federală, vor fi, în mare parte, persoane cu înaltă calificare, în domeniul în care activează, chiar mai bine pregătiţi decât germanii.

Cu, sau fără drept de muncă

Germania ar fi trebuit să primească forţă de muncă din ţările nou-aderate, încă de la bun început, crede Sebastian Lazay, managerul companiei de recrutare "Extra", cu sediul la Hamburg.

„În Germania lucrează deja nenumărate persoane din Polonia sau din alte ţări central şi est-europene, mai mult sau mai puţin legal. Statutul lor în zona gri a economiei nu e în regulă. Iar legalizarea muncii lor va reprezenta un avantaj pentru angajaţi, care vor beneficia de sistemul social german. Avem nevoie urgentă de angajaţi din aceste ţări şi acum, în sfârşit, vom avea această şansă."

Odată cu liberalizarea pieţei muncii pentru imigranţii celor opt ţări, salariile ar putea scădea uşor, cu între 0,1% şi 0,7% în următorii cinci ani. Pe termen lung însă, nu se va înregistra o schimbare semnificativă ca urmare a imigraţiei din est, a mai precizat Herbert Brücker.

Autor: Lavinia Piţu
Redactor: Medana Weident